Recent hebben wij een dart-ontwerp competitie georganiseerd om één briljante ontwerper de kans te geven om zijn droomsetje werkelijkheid te laten worden. Het probleem was dat het niveau van de inzendingen zo hoog was dat het onmogelijk was om een winnaar te kiezen, daarom hebben we uiteindelijk twee winnaars uitgekozen!

Als eerste, ontmoet Joeri.

Mijn naam is Joeri Wienen, ik ben 22 jaar oud en woon in Zuid-Limburg. Ik heb al sinds kleins af aan met een schuin oog de dartswereld gevolgd maar ongeveer 3 jaar geleden tijdens het WK waar Gary Anderson zijn tweede titel won ben ik echt geïnteresseerd geraakt in de sport. Na het WK heb ik meteen een setje pijlen en dartbord aangeschaft en ben ik aan het oefenen geraakt.

Sinds dien ben ik het darten ook zo vaak mogelijk gaan volgen, BDO/PDC/Dartslive maakt niet uit. Zo lang het op tv is of ik een stream kan vinden ben ik aan het kijken.

Hetgene waar ik het meeste plezier uit haal is het verzamelen van darts. Ondertussen heb ik een tamelijk grote collectie opgebouwd van talloze merken en spelers.

Facebook Banner

Mijn verzameling is ook de reden waarom ik veel plezier had in het ontwerpen van een setje voor de Performance Darts competitie.  Door al mijn setjes heen gaan, bedenken welke grip bij welke vorm dart past en op papier experimenteren totdat ik tevreden was over mijn ontwerp was erg leuk.

Maar de pijlen dan?

Dit is hoe Joeri zijn idee over zijn MOMENTUM darts aan ons wist te brengen:

Als eerste heb ik een naam gekozen voor mijn pijlen gekozen, Momentum. Momentum is een van de belangrijkste onderdelen van darts, letterlijk en figuurlijk. Letterlijk moeten de pijlen genoeg momentum hebben om het bord te raken.  Figuurlijk sprekend wanneer je het momentum in een  potje darts hebt lijkt het of je nooit je doel mist. Het idee achter deze pijlen is om de speler het gevoel te geven dat hij altijd het momentum met zich mee heeft en niet kan missen.

De bedoeling was om een klassieke rechte barrel te ontwerpen maar toch een moderne twist eraan te geven. Ook heb ik in gedachten gehouden om mijn darts zo te maken dat zo veel mogelijk spelers mijn darts kunnen gebruiken. Verschillende grips over bijna de hele lengte van de barrel. Deze pijlen bestaan uit 4 verschillende grips die net even anders aanvoelen zodat je altijd weet waar jij je pijl vast moet houden. Toch is de transitie tussen de grips niet te groot voor spelers die de pijl op 2 grips tegelijk vasthouden.

Mijn secundaire doel was om een pijl te ontwerpen die er ook gewoon goed uitziet. Het design is in mijn opinie erg fraai geworden met een naadloze transitie tussen de grips en een finishing touch aan de achterkant van de barrel waardoor het net lijkt of de pijlen een “staart” hebben.

De smallere grip op de neus van de pijl zou mensen moeten helpen die liever wat grip voor op de barrel willen hebben.  Daarna komen we bij een standaard ring grip die toch een redelijk wat grip heeft maar niet te extreem is. Aan dezelfde grip zijn op een paar ringen verticale groeven toegevoegd die iets meer grip geven maar net even anders aanvoelt zodat je altijd weet waar jij je pijl vast hebt. Op ongeveer de helft van de barrel gaat de “haaienvin” grip verder met dezelfde verticale groeven op de eerste paar ringen zodat ook die transitie niet te extreem is maar je toch het verschil kunt voelen.  De haaienvin grip is een van mijn persoonlijke favorieten, de scherpe randen geven genoeg grip maar je zult nooit problemen hebben om de pijl los te laten omdat de grip maar naar één kant werkt. Het laatste deel van de pijl is bijna helemaal glad maar heeft toch een paar verticale groeven in een driehoekige vorm. Door deze groeven lijkt het net alsof de pijl een “staart” heeft.

Klinkt goed!

Zo, we kunnen maar beter hier stoppen voordat jullie te opgewonden raken. De Momentum darts en hun slimme design met 4 verschillende grips passen bij onze visie om een dart te produceren die iets anders brengt dan bestaande setjes.

De datum waarop Joeri’s design beschikbaar komt zal binnenkort bekend gemaakt worden!